j-pussi
sanasto
linkit
  ipaa


Leikkauksen riskit, komplikaatiot?

Leikkaus nukutuksineen on aina leikkaus, eli riski että jotain menee pieleen on olemassa.

Valtaosa leikkauksista sujuu kuitenkin suunnitelmien mukaan. J-pussileikkauksen tekninen epäonnistuminen on erittäin harvinaista mikäli potilaat on ennen leikkausta kunnolla tutkittu ja Crohnin tauti on poissuljettu. Lisäksi leikkauksen tekniseen onnistumiseen vaikuttaa leikkaavan kirurgin taito ja kokemus.

J-pussileikkauksen jälkeen saattaa kuitenkin ilmaantua komplikaatioita, aivan kuin minkä tahansa muunkin leikkauksen yhteydessä. Komplikaatiot voidaan jakaa lyhyen ja pitkän aikavälin komplikaatioihin. Lyhyen aikavälin komplikaatiota ovat esim. lantionalueen infektio ja leikkaussaumojen vuoto. Tyypillisiä pitkän aikavälin komplikaatioita ovat suolistotukokset, leikkaussauman ahtautumat, seksuaalitoimintojen häiriöt ja pussiitti.

4.5 %:lla leikatuista J-pussi joudutaan myöhemmin purkamaan ja tekemään avanne. Yleensä syynä on diagnoosin vaihtuminen Crohnin taudiksi tai toistuvat pussin tulehdukset.

Lantionpohjan tulehdus

Leikkaussauman vuodon aiheuttama lantionalueen infektio on vaarallisimpia IPAA-leikkauksen liittyvistä komplikaatiosta. Infektiokomplikaatioita esiintyy lähteistä riippuen 6 - 37 %:lla potilaista. Yleensä infektio saadaan hoidettua antibiooteilla, mutta vaikea vuoto/infektio saattaa edellyttää leikkaushoitoa sekä väliaikaisen avanteen käyttöä.

Säiliön vuotamisen aiheuttama lantionalueen tulehdus on yksi tyypillisimpiä J-pussileikkauksen epäonnistumisen syitä.

Suolistotukos

Ohutsuolen tukokset ovat yleinen komplikaatio. Suolistotukos edellyttää kuitenkin harvoin kirurgista hoitoa.

Yhdysvaltalaisessa 1178 J-pussileikatulle potilaalle tehdyssä tutkimuksessa havaittiin että:

  • 8.7 vuoden seuranta-aikana 272:lla (23%) oli ongelmia ohutsuolen tukkeutumisen kanssa
  • 54 potilaalla tukos esiintyi useammin kuin yhden kerran
  • 144 (44%) tukoksista ilmaantui 30 päivän sisällä leikkauksesta.

    Tukoksen riski kun leikkauksesta oli kulunut:
  • 30 päivää, oli 8.7 %
  • 1 vuosi, oli 18 %
  • 5 vuotta, oli 26.7 %
  • 10 vuotta, oli 31.4 %. (ilmeisesti laskennallinen)

    Tukoksen aiheuttama leikkaushoidon tarve oli:
  • 30 päivän sisällä leikkauksesta 0.8%:a
  • 1 vuoden sisällä leikkauksesta 2.7 %:a
  • 5 vuoden sisällä leikkauksesta 6.7 %:a
  • 10 vuoden sisällä leikkauksesta 7.5 %:a.

    Tukoksen takia leikatuilla tukoksen aiheutti:
  • 32%:lla lantionalueen kiinnikkeet
  • 21%:lla väliaikaisen avanteen seudulla sijainneet kiinnikkeet.

Kun analysoitiin pelkästään tukoksia jotka olivat syntyneet kun leikkauksesta oli kulunut yli kuukausi, todettiin kasvanut riski potilailla joilla oli käytetty väliaikaista avannetta tai olivat läpikäyneet J-pussiin korjausleikkauksen.

Suomessa suolistotukokset eivät ilmeisesti ole aivan yhtä yleinen komplikaatio, koska täällä leikkaukset yleensä suoritetaan yksivaiheisena.

Arpikudoksen liikakasvu

Leikkaussauman arpikudoksen liikakasvua havaitaan suunnilleen kolmanneksella J-pussileikatuista. Toiminnallisista ongelmista arpikudoksen liikakasvun vuoksi kärsii noin 5% leikatuista.

Arpikudoksen liikakasvu vaikeuttaa J-pussin tyhjentämistä ja voi aiheuttaa pussin laajentumista. Tyhjentämisongelmat voivat johtaa bakteerikannan ylikasvuun ja pussiitin kaltaisten oireiden syntyyn. Arpikudoksen liikakasvua hoidetaan yleensä dilatoimalla, eli venyttämällä leikkaussaumaa mekaanisesti. Vaikeammat arpeutumat saattavat vaatia dilatoinnin suorittamista anestesiassa.

Seksuaalitoimintojen häiriöt

Impotenssia esiintyy 1.5%:lla Ipaa-leikkauksen läpikäyneistä miehistä. Huomattavasti yleisempi miehille ilmaantuva ongelma on retrogradinen ejakulaatio, jota esiintyy lähes 10%:lla. Retrogradisessa ejakulaatiossa siemensyöksy tapahtuu virtsarakkoon päin eli suuntautuu taaksepäin (retrogradisesti).

Leikatuista naisista 8 %:lla ilmenee seksuaalielämään liittyviä häiriötä, kuten emättimen kuivumista, seksuaalisen mielihyvän kokemista häiritsevää kipua ja ulosteen karkaamisen pelon aiheuttamaa seksin välttelemistä. Lisäksi Ipaa-leikkauksen on havaittu alentavan hedelmällisyyttä.

Suurimmalla osalla leikatuista seksielämän laatu kuitenkin paranee leikkausta edeltävään aikaan verrattuna.

Dysplasia

Jos J-pussia tehtäessä peräsuolen limakalvoa ei saada poistettua aivan täydellisesti, on pieni mahdollisuus että näille jäljelle jääneille alueille saattaa ilmaantua dysplasiaa. Potilaille, joilla oli ennen leikkausta havaittu syöpää tai dysplasiaa, olisi syytä harkita seurantaa.

Pussin epäonnistuminen

1310 J-pussileikatulle tehdyssä tutkimuksessa todettiin vaikean pussin toimintahäiriön todennäköisyyden 1, 5, 10 vuoden kuluessa leikkauksesta olleen 2%, 5% ja 9%. Pussiittia sairastaneista potilaista alle 2%:lle pussiitti kehittyi niin itsepintaiseksi että J-pussi jouduttiin sen takia purkamaan. Tämän saman tutkimuksen perusteella, 10 vuoden aikavälillä todennäköisyys sille että J-pussi jouduttiin pussitin takia purkamaan oli 0.1%:a.

187 polypoosin takia J-pussileikatulle tehdyssä tutkimuksessa, riski että J-pussi jouduttiin myöhemmin poistamaan oli 4%:a.

Pussiitti

Pussiitti on yleisin J-pussileikkaukseen liittyvä pitkän aikavälin komplikaatio. Pussiitti on usein akuutti ja ohimenevä, sekä hoidettavissa lääkityksellä, mutta osalla se kroonillistuu. Jos pussiitti ei rauhoitu millään, joudutaan J-pussi poistamaan ja tekemään avanne.

Pussiitin diagnosoiminen on kuitenkin jonkin verran hankalaa, koska potilaan kokemat oireet eivät välttämättä ole linjassa taudin tähystys- ja kudosnäytehavaintojen kanssa. Niinpä myös  pussiitin yleisyyttä koskevissa tutkimuksissa esiintyy melkoista hajontaa, riippuen siitä kuinka diagnoosi on tehty ja kuinka pitkällä aikavälillä tilannetta on seurattu.

Määritteleminen

Pussiitin diagnosoimisen helpottamiseksi ja yhtenäistämiseksi on kehitetty PDAI-indeksi. PDAI-indeksiä laskettaessa otetaan huomioon potilaan kokemat oireet, tähystyksessä tehtävät havainnot ja kudosnäytteet. Pisteet on painotettu siten että taudin kannalta merkittävämmät oireet tai löydöt saavat suuremman arvon. Tulos joka on 7, tai sitä suurempi, tarkoittaa että potilaalla on pussiitti.

Pelkästään potilaan kokemat oireet eivät vielä kerro onko kyseessä pussiitti. Neljäsosa potilaista joilla on pussiitin oireita, saavat kuitenkin PDAI tuloksen joka on pienempi kuin 7.

Oireet

Pussiitin oireisiin kuuluvat lisääntynyt ulostustiheys, veriulosteet, krampit ja alavatsa kivut, ulostuspakon tunne sekä kuume. Mikäli potilaalla on ollut paksusuolitulehduksen liitännäissairauksia, kuten esim. skleresoiva kolangiitti tai niveloireet, nämä usein aktivoituvat pussiitin aikana.

Tähystyshavainnot

Tähystettäessä nähtäviä pussiittiin viittaavia havaintoja ovat mm. murenevuus/hauraus, punoitus, tulehdusneste, haavautumat, verisuonikuvioita ei näy, verenvuotoa kosketettaessa. Säiliön läheisyydessä olevan ohutsuolen pitäisi näyttää normaalilta.

Kudosnäytteet

Kroonista tulehdusta, kuopakkeiden liikakasvua ja suolinukan vaurioitumista on havaittavissa valtaosalla J-pussileikatuista, eivätkä nämä sinänsä viittaa pussiittiin.

Tulehdussolut ovat yleensä imusoluja tai plasmasoluja. Äkillinen, äkäinen tulehdus, syöjäsolujen (neurofiilisten) tiivistymä ja verenvuoto on pussiittiin viittaava löytö. Näytteitä pitäisi kerätä kattavasti eri puolilta ohutsuolisäiliötä. Yleensä pussiitille tyypillisiä esiintymiä löytyy säiliön loppuosasta ja sisäseinistä. Tämän arvellaan johtuvan siitä että nämä alueet ovat useimmiten ulosteen kanssa kosketuksissa, pussin alkuosa on usein sinne kerääntyvän kaasun suojaama.

Pussiitille altistavia tekijöitä

Pussiitilla ja paksusuolitulehduksen liitännäissairauksilla on todettu olevan yhteys. Mikäli potilaalla on ennen leikkausta ollut liitännäisiä, kasvattaa se riskiä sairastua pussiittiin. Erityisen riskialttiita ovat skeresoivaa kolangiittia sairastavat potilaat. Tutkimusten mukaan skeresoivaa kolangiittia sairastavien potilaiden riski sairastua 5 vuoden sisällä leikkauksesta pussiittiin on 61% verrattuna kolangiittia sairastamattomien 39%:n riskiin. Kymmenen vuoden aikavälillä skleresoivaa kolangiittia sairastavien potilaiden riski sairastua pussiittiin on 79% verrattuna sairastamattomien 46%:n.

Korkeat leikkausta edeltävät pANCA-arvot kasvattavat riskiä sairastua pussiittiin.

Leikkausta edeltäneen pANCA arvon yhteys riskiin sairastua pussiiittiin.

Tupakoivien keskuudessa pussiittia esiintyy vähemmän ja mikäli pussiitti iskee se on yleensä "lievempi" kuin ei tupakoivilla.

Perintötekijöillä on todettu olevan yhteyttä pussiitin ilmaantumiseen.

Pussiitin aiheuttaja

Pussiitin aiheuttajaa ei tunneta, mutta on olemassa erilaisia teorioita. Ohutsuolen pitkäkestoinen altistuminen ulosteelle saattaa näytellä merkittävää roolia pussiitin kehittymisessä. Muita mahdollisia syitä ovat bakteeritulehdukset, bakteerien liikakasvu, sappihappojen myrkyllisyys, lyhyt-ketjuisten rasvahappojen (SCFA) puutetila, tulehduksellisen suolistosairauden uusiutuminen ja pussin verenkiertohäiriöt.

Eräs mielenkiintoinen seikka on että pussiittia esiintyy lähes ainoastaan potilailla joille J-pussi on leikattu paksusuolentulehduksen takia, polyypoosin takia leikatuilla pussiitti on harvinainen. Tämä tukee ajatusta siitä, että kyseessä olisi koliitin uusiutuminen ileumsäiliössä.

Muuttunut toimenkuva

Ohutsuolen normaali tehtävä on ravinteiden imeminen. Kun J-pussi on tehty, ohutsuolen loppuosan tehtävä muuttuu suodattavasta säilöväksi. Tämä aiheuttaa muutoksia alueen fysiologiassa. Pussi käy läpi osittaisen paksusuolityyppisen muodonmuutoksen, jolloin esiintyy suolinukan kuihtumista ja kuopakkeiden syvyys kasvaa. Kuitenkin polypoosin takia leikatuilla on samanlainen tilanne, eikä heillä silti juurikaan esiinny pussiittia. Varastointi saattaa silti olla olla yhteydessä pussiittiin sitä kautta että se altistaa ohutsuolen loppuosan limakalvon myrkyllisille tai muuten haitallisille aiheille.

Statistiikkaa

Pussiitin esiintymistä koskevissa tutkimuksissa on jonkin verran hajontaa, riippuen tutkimusaikavälistä ja siitä kuinka pussiitit on diagnosoitu.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan:

  • 5 vuoden aikavälillä leikkauksesta kumulatiivinen riski sairastua pussiittiin yhden tai useamman kerran oli 51%.
  • Tyypillisesti pussiitti ilmaantui vuoden sisällä leikkauksesta.
  • 71% niistä joille pussiitti tuli, sairastui siihen ensimmäisen kerran 2 vuoden sisällä leikkauksesta.
  • 76% niistä joille pussiitti tuli, sairasti sen yhden tai muutaman kerran.
  • 18 %:lla oli lukuisia pussiitteja, jotka kuitenkin reagoivat lääkitykseen.
  • 6%:lle kehittyi vakavia kroonisia oireita.

Hoitaminen

Pussiitin ensisijainen hoitotapa on antibioottihoito ja yleensä käytetään metronidatsolia.

1993 tehdyssä kaksoissokkotutkimuksessa verrattiin metronidatsoli hoitoa saaneita placeboa nauttineisiin. Suolentoiminnassa havaittiin antibioottia saaneilla ulostuskertojen lukumäärän laskeminen 3:lla, kun taas placeboa nauttineilla ulostuskertojen määrä lisääntyi yhdellä. Sen sijaan kudostulehduksiin, tähystyksessä tehtäviin löytöihin ja PDAI-indeksin arvoon antibiootit eivät merkittävästi vaikuttaneet.

Ciprofloxacinin on todettu olevan hyvä vaihtoehtoinen hoitomuoto potilaille joille tulee metronidatsolista oireita. Ciprofloxacin saattaa olla jopa tehokkaamipi lääke, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia ja suurempi vaikutus PDAI-indeksiin. Myöskin ciprofloxacin ja metronidatsolin yhdistelmä hoidolla on myös saavutettu hyviä tuloksia.

Ei ole todettu että maitohappobakteerien avulla saataisiin aikaan remissiota, mutta sen sijaan on saatu lupaavia tuloksia niiden ennalta ehkäisevistä ominaisuuksista.

Joillekin potilaille on ollut apua 5-ASA ja kortisoni valmisteiden paikallishoidosta.

j-pussi | sanasto | linkit