j-pussi
sanasto
linkit
  ipaa


J-pussileikkauksen vaikutus hedelmällisyyteen

J-pussileikattujen naisten hedelmällisyyttä on tutkittu ainakin Ruotsissa. Oheiset tiedot ovat peräisin Finnilco 2002/3 numerosta.

Avanneleikattujen naisten lantioanatomiaa on tutkittu röntgenkontrastitekniikalla ja todettu munanjohtimien käytävien olevan tukkeutuneet. Sama tutkimus on tehty myös J-pussileikatuilla ja tulos oli valitettavasti samanlainen.

Colitis ulserosa – potilaille, joille oli myöhemmin leikattu J-pussi, tehtiin tutkimus synnytettyjen lasten lukumäärästä. Syntymärekisterin perusteella lasten lukumäärää verrattiin samaan aikaan ja saman ikäisenä synnyttäneisiin verrokkeihin. Todettiin, että ennen sairastumista colitis ulserosaan ja sairauden aikana aina J-pussileikkaukseen saakka, syntyi suurin piirtein yhtä monta lasta sekä potilas- että verrokkiryhmässä. J-pussileikkauksen jälkeen lapsia syntyi enää vähemmän kuin puolet oletetusta lukumäärästä ja monet näistä lapsista olivat koeputkihedelmöityksen tulos.

Toisessa, Tanskalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa 290 J-pussileikattua ja 661 naista verrokkiryhmästä vastasivat jäsenneltyyn puhelinhaastatteluun koskien heidän toiveitaan ja yrityksiään tulla raskaaksi. Tutkimus osoitti, että toive tulla raskaaksi on samanlainen leikatuilla ja verrokeilla. Samalla analysoitiin, kuinka pitkä aika ilman ehkäisyä edeltää raskautta ja todettiin että J-pussileikkauksen jälkeen on selvästi vaikeampi tulla raskaaksi. Vajaa 20 % tuli raskaaksi vuoden kuluessa, kun taas verrokeista raskaaksi tuli 75%. Viiden vuoden kuluessa oli 36 % leikatuista ja 88% verrokeista tullut raskaaksi.

Periytyvässä paksusuolen polypoosissa on polyyppeja paksusuolessa. Näillä henkilöillä ilmenee paksusuolen syöpä yleensä 35-40 -vuotiaina ja sen takia suositellaan ennaltaehkäisevää leikkausta. Aikaisemmin näille potilaille tehtiin ileorektaalinen anastomoosileikkaus, jossa paksusuoli poistetaan ja ohutsuoli yhdistetään peräsuoleen. Viime aikoinan on kuitenkin suositeltu myös J-pussia. Niinpä on suunnilleen yhtäpaljon naisia, joilla on ileorektaalinen anasotomoosi kuin J-pussi. Pohjoismaissa on rekisteröity periytyvää polypoosia sairastavat. Näiden rekisterien avulla on tehty kyselytutkimus lasten synnyttämisistä. Tulokset osoittavat, että ileorektaalinen ansotomoosileikatut ovat synnyttäneet yhtä monta lasta kuin verrokit, mutta J-pussileikatut synnyttävät huomattavasti vähemmän. Valitettavasti ei vielä tiedetä, miksi lasten synnyttämisessä on suuri ero colitis ulcerosaa sairastavilla J-pussileikatuilla verrattuna perinnöllistä polypoosia sairastaviin. Viimeksi mainitut näyttävät synnyttävän kaksi kertaa enemmän lapsia kuin J-pussileikatut.

Tällä tuloksella perustellaan sitä, että colitis ulcerosassa hieman unohdettu ja aliarvioitu leikkausmenetelmä, ileorektaalinen anastomoosi, jossa ohutsuoli on siis yhdistetty peräsuoleen, tulisi uudestaan ajankohtaiseksi. Tällainen leikkaus edellyttää, että peräsuoli on jokseenkin terve. Edellyttäen, että tämä tulehdus ei tule peräsuoleen, tämä leikkaus voi olla erinomainen vaihtoehto. Haittapuolena on kuitenkin taudin uusiutuminen sekä kasvainten kehittymisen riskit. Näin siis Ruotsissa.
(Finnilco 3/2002)

Raskaus ja synnytys

Itse raskaus sujuu säiliöleikatuilla potilailla yleensä ilman komplikaatioita, ts. säiliö ei tuota erityisiä ongelmia. Raskauden loppupuolella suolen tyhjennystiheys lisääntyy ja voi esiintyä myös vuotoa.

Suomessa IPAA-leikatuilla suositellaan obstetrista eli synnytysopillista synnytystä, lääkärit eivät oikein osanneet vielä sanoa varmasti keisarinleikkauksen puolesta tai vastaan.

Ruotsissa J-pussileikatuille suositellaan keisarinleikkausta. Syynä on sulkijalihasten vaurioitumisen riski. Normaalisynnytyksessäkin on parilla, kolmella prosentilla naisista riski saada sulkijalihasvaurioita. Ainakin sama riski on J-pussileikatuilla, ehkä suurempikin, johtuen aikaisemmista leikkausarvista. Sulkijalihaksen ja lantionpohjan hermotoiminta huononee alatiesynnytyksen työntövaiheessa, mutta ei-leikatuilla naisilla siitä ei yleensä ole seuraamuksia. J-pussileikatuilla voidaan myös ilman komplikaatiota tapahtuneen alatiesynnytyksen iän myötä pelätä johtavan säiliön huonompaan toimintaan.
(Finnilco 3/2002)

j-pussi | sanasto | linkit