j-pussi
sanasto
linkit
  ipaa


Ihonhoito, onko tiettyjä voiteita?

Ohutsuolierite on löysää, ripulimaista ulostetta ja se ärsyttää peräaukkoa ympäröivää iho helposti. Varsinkin leikkauksen jälkeen iho on koetuksella, kun se joutuu sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Iho kannattaa suojata, ettei ongelmia pääse tulemaan. Ulostamisen jälkeen iho pestään vedellä suihkuttamalla ja taputellaan pehmeällä pyyhkeellä tai paperilla kuivaksi. Sen jälkeen voi laittaa esim. jotain paksua perusvoidetta tai vauvan pepulle tarkoitettua suojavoidetta (esim. Valkovaseliini, Natusan Salva, Ceridal Lipogeeli, Bepanthen). Se muodostaa suojaavan kalvon iholle. Jos peräaukon seutu hautuu ja on kostea, voi laittaa vaikkapa Natusan-, Stomahesive- tai Premium-puuteria imemään kosteutta. Jos iho pääsee rikki voi käyttää sinkkivoidetta muutaman päivän ajan ja siirtyä sitten taas normaaliin käytäntöön. Kortisonivoide haurastuttaa ihoa. Ilmakylvyt ovat aina paikallaan. Jos on tottunut käyttämään vaippaa tai terveyssidettä, kannattaa sen käyttö rajoittaa vain tilanteisiin kun on pakko. Yöksi voi laittaa pakaraväliin pumpulipallon joka imee kosteutta itseensä ja toisaalta tuulettaa ihoa.
(Finnilco, 4 / 2003)

Ruokailu

Pyrkikää syömään monipuolisesti, useita pienempiä aterioita päivässä ja 2-3 välipalaa aterioiden välillä. Säännöllisyys ruokailussa auttaa suoltakin toimimaan säännöllisesti. Iltaa kohden kannattaa ruokailua keventää riittävän ja hyvän yöunen saamiseksi.
(Ohjeita J-säiliöleikatuille -vihkosta)

Suolentukkeuma

Aina kun suolistoon on tehty leikkauksia sinne muodostuu kohtia, jotka voivat tukkeutua tavallista herkemmin. Pureskelkaa siksi ruokanne kunnolla ja välttäkää aterian aikaista juomista. Ruoansulatukselle jää aikaa toimia, jos nautitte pääosan juomasta ennen ateriaa tai sen jälkeen. Näin toimien ette huuhdo ruokamassaa juomisella heti eteenpäin ruoansulatuskanavassa.

Varsinkin leikkauksen jälkeisinä viikkoina kannattaa välttää pitkäsäikeisiä ruoka-aineita ja olla varovainen, jos tarjolla on esim. sitkeää lihaa, sitrushedelmien lohkoja, lehtisalaattia, sieniä, ananasta tai parsaa. Tukkeuman suolistoon voi aiheuttaa myös runsas sulamaton aines, esim. leseet, siemenet, marjojen ja hedelmien kuoret.

Suolitukoksen oireita ovat kovat, kouristavat vatsakivut, runsas vesimäinen uloste, pahoinvointi ja oksennukset. Suolitukoksen hoito vaatii aina käyntiä lääkärissä ja tarvittaessa sairaalahoitoa.
(Ohjeita J-säiliöleikatuille -vihkosta)

”Kielletyt ruuat”, mitä syödä, jotta elimistö saa kaiken tarvitsemansa?

Suurin osa ravintoaineista imeytyy ohutsuolessa. Paksusuolessa imeytyvät vesi ja suolat. Riittävä juominen ja suolan lisääminen ruokaan on tarpeellista koska paksusuoli ei ole enää näiden imeytymisestä huolehtimassa. Varsinkin helteellä tai muuten runsaasti hikoiltaessa voi neste- ja suolatasapaino sen vuoksi heitellä. B12-vitamiiini imeytyy ohutsuolen loppuosassa. Jos ohutsuoltakin on poistettu, kannattaa joskus käydä laboratoriossa B12-vitamiinin määrä tarkistamassa.

Varsinaisia kiellettyjä ruokia ei ole, mutta suolitukoksen voivat aiheuttaa huonosti sulavat ruoka-aineet kuten pähkinät, sienet, salaatinlehdet, ananas, tuoreet mansikat, parsa, puolikypsä liha, raa'at kasvikset suurina määrinä. Kasvikset voi keittää kypsäksi tai raastaa hienoksi, silloin ne sopivat paremmin.

Kohtuudella voi syödä kaikkea. Mitään ruoka-ainetta ei kannata jättää kokonaan pois. Kypsentämällä, hienontamalla ja hyvin pureskelemalla voi varmistaa, että ruoka kulkee hyvin suolen läpi. Juomat kannattaa nauttia ruokailujen väleissä ettei huuhdo suuria ruokapaloja vedellä alas pureskelematta.
Finnilco, 4 / 2003

Miten vaikuttaa ilmavaivoihin?

Suurin osa suolikaasuista on puhuessa ja syödessä nieltyä ilmaa. Syödessä ei kannata juoda jokaisen suupalan jälkeen, koska silloin nielee suurempien ruokapalojen mukana ilmaa. Kaasua muodostavia ruoka-aineita ovat mm. sipuli, kaali, tuore ruisleipä, lanttu, herneet, pavut, tuore pulla, olut, hiilihappoiset juomat ja keinotekoiset makeutusaineet kuten sorbitoli ja ksylitoli.
Finnilco, 4 / 2003

Neste- ja suolatasapaino heittely, oireet?

Koska paksusuoli on poistettu, tulevat neste ja suola osin imeytymättöminä ohutsuolieritteessä ulos. Varsinkin helteellä, muuten hikoiltaessa runsaasti tai vatsataudin yllättäessä niistä voi tulla puutetta. Oireina tulee päänsärkyä, huimausta, kylmähikisyyttä, pahoinvointia ja suonenvetoa. Nesteen puute näkyy virtsan määrän pienentymisenä. Hoitona on juomisen lisääminen, suolan lisäys ruokaan tai suolaisten välipalojen syöminen. Vaikka ei olisikaan hellettä tai ripulia, pitää ohutsuolileikatun juoda vähintään 2 litraa vuorokaudessa, mielellään enemmänkin. Kahvi ja tee poistavat nestettä elimistöstä ja silloin menetetty nestemäärä pitää korvata. Aina kahvikupillisen jälkeen lasi, pari vettä. Ripulissa voi menetettyä nestettä korvata esim. Osmosal Novum-ripulijuomalla tai urheilujuomalla.

Itse voi tehdä hiukan paremman makuisen ripulijuoman: 0.5l vettä, 0.5l appelsiinituoremehua, 1 rkl sokeria ja 1 tl suolaa.

Finnilco, 4 / 2003

Montako kertaa pitää käydä vessassa?

Leikkauksen jälkeen ulostamiskertoja voi olla jopa 10 – 15 kertaa vuorokaudessa. Kuntoutumisen myötä ulostamiskerrat yleensä vähenevät. Noin vuoden kuluttua leikkauksesta ulostustiheys on suunnilleen sillä tasolla joka tulee olemaan ”normaali”, tyypillisesti tämä on 5 – 6 kertaa vuorokaudessa. Ja sillä tietenkin on merkitystä mitä tulee syötyä ja juotua.

Tihentynyt ulostustarve saattaa olla pussiitin oire. Tai ohutsuolessa voi olla jotain vikaa, esim. antibioottikuuri sotkee bakteerikannan totaalisesti, josta saattaa seurata ripulointia.

Ulosteen karkailu?

Leikkauksen jälkeen suuri osa leikatuista kärsii ulosteen karkailusta, etenkin yöllä sattuu vahinkoja. Ajan mittaan tilanne yleensä korjaantuu niin että päivisin ei yleensä ole ongelmia. Sensijaan suunnilleen joka viidennelle leikatuista yökarkailusta jää pysyvä haitta.

Ulosteen karkailu saattaa olla pussiitin oire. Myös muiden yleiskuntoon vaikuttavien tautien, kuten esim. flunssan tai kuumeen, yhteydessä saattaa esiintyä ulosteen karkailua. Muita mahdollisia syitä karkailuun ovat mm. potilaan fysiologiaan liittyvät tekijät, arpikudoksen liikakasvu tai sulkijalihakset saattavat olla vaurioituneet leikkauksessa.

Sulkijalihasten vahvistamiseen tähtäävä jumppaohje.

Ulosteen kiinteytys?

Leikkauksen jälkeen uloste on lähes nestemäistä. Ajan mittaan, kun suolisto toipuu tehdystä operaatiosta ja J-pussi alkaa imemään nesteitä paremmin, uloste kiinteytyy jonkin verran itsestään. Ulostetta voi yrittää kiinteyttää ruokavaliolla, ruokailutavoilla, ulostemassaa kiinteyttävillä aineilla kuten esim. Vi-Siblin, Linus pellavarouhe, tai lääkkeillä esim. Imodium.

Suolen reaktiot eri ruoka-aineisiin ovat yksilöllisiä. Tavallisesti suolensisältöä kiinteyttävinä ruoka-aineina pidetään banaania, mustikkaa, juustoa ja teetä. Vastaavasti löysentäviä ruoka-aineita voivat olla esim. kuivatut hedelmät, kahvi, alkoholi, runsaskuituiset leseet, raakakasvikset ja hedelmät. Ruokamassan kulkua suolistossa hidastavat tavallisesti myös vesiliukoiset eli geeliytyvät kuidut. Tällaisia kuituja on mm. kauraleseessä ja -hiutaleissa ja lääkkeenäkin käytetyssä Guarem-kuidussa.
(Ohjeita J-säiliöleikatuille -vihkosta)

Visiblini ja pellavarouhe kiinteyttävät, mutta vastaavasti saattavat lisätä ulostemassaa.

Lääkkeiden, kuten Imodium, käytöstä kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa. Heti leikkauksen jälkeen niitä ei suositellakaan.

Järkevältä kuulostaa seuraava avannehoitajalta saatu neuvo:

Jos aikoo ottaa enemmän kuin yhden tabletin päivässä, niin annosta pitää nostaa asteittain ja uutta annosta tulee aina kokeilla kolme päivää ennen kuin siirtyy seuraavalle tasolle. Samoin annoksen tiputtaminen suoritetaan kolmen päivän rytmeissä, paitsi jos tulee paha ummetus tai vatsa menee liian koville.

Kuinka paljon J-pussi rajoittaa elämää?

Jonkin verran J-pussi rajoittaa elämää, vessassa täytyy käydä keskiverto kansalaista useammin, ruokailuun ja juomiseen joutuu kiinnittämään huomiota, mutta suoli ei kuitenkaan hallitse elämää. Noin kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen täytyy varoa raskaita nostoja ja raskasta liikuntaa. Sen jälkeen voi suolen puolesta harrastaa mitä tahansa.

Harrastukset ja liikunta

Leikkaus ei yleensä ole este useimmille liikuntamuodoille eikä harrastuksille. Epäselvissä asioissa kannattaa keskustella lääkärin tai avannehoitajan kanssa.

j-pussi | sanasto | linkit