j-pussi
sanasto
linkit
  ipaa


Leikkauksesta toipuminen

J-pussileikkaus on iso leikkaus ja vetää pohjakunnon alas, vaikka leikkaukseen mennessä olisikin hyvässä kunnossa. Ensimmäiset leikkauksen jälkeiset kuukaudet ovat vaikeimpia ja monesti on usko koetuksella.

Tyypillisiä ongelmia ovat vatsan vetovaikeudet, erilaiset takapuolen ihoon- tai ulostamiseen liittyvät ongelmat.

Kivut

Leikkauskipuja ei kannata pelätä. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa eikä siitä jää minkäänlaista muistikuvaa.

Ennen leikkausta selkärankaan laitettava epiduraali saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta sekin onnistuu yleensä helposti, kunhan vaan taipuu tarpeeksi ”sykkyrään” kun epiduraalia aletaan laittamaan.

Ja heti leikkauksen jälkeen kipulääkitys on niin kova, että suurempia tuskia ei yleensä esiinny. Sen sijaan ensimmäiset päivät menevät melkoisessa tokkurassa ja jotkut ovat kokeneet painajaisia. Pikkuhiljaa kipulääkkeiden annostusta ruvetaan vähentämään, ja tässä vaiheessa kannattaa heti kertoa jos sattuu liikaa. Kipu ei todellakaan jalosta, päinvastoin, tuskainen olotila saattaa hidastaa toipumista.

Vetovaikeudet

Suoliston vetovaikeuksia on melkein kaikilla. Suolistossa on tehty tosi iso remontti ja suolen venyily ja asettuminen voi kestää kuukausia, eli kipuilee, polttelee ja möyrii. Esiintyy pahoinvoinnin tunnetta ja oksentelua, osa johtuu suolesta, mutta etova olo voi olla myös seurausta nesteen tai suolan puutteesta.

Jos J-pussia ei ole heti otettu käyttöön, vaan potilaalla on jonkin aikaa ollut suojaava-avanne, osa suolesta on tällöin ollut pois käytöstä. Saattaa kestää useamman kuukauden ennen kuin tämä levossa ollut osuus toimii jälleen normaalilla tavalla.

Iho-ongelmat

Takapuolen iho on koetuksella. Ohutsuolierite on löysää, ripulimaista ulostetta, ja se ärsyttää peräaukkoa ympäröivää ihoa helposti. Siksi ihoa on hoidettava huolellisesti. Alapää on syytä pestä ja rasvata jokaisen vessakäynnin yhteydessä. Ajan kuluessa iho ”parkkiintuu” ja uloste joissain määrin kiinteytyy eikä ole enää aivan yhtä polttavaa, jolloin takapuoli enää vaadi aivan yhtä intensiivistä ihonhoitoa.

Kutinaa ja hankausta voi tuntua myös J-pussin sisällä. Mekaanista ärsytystä ja/tai voimakasta kutinan tunnetta, kun tikit ja hakaset raapii saumaa, tai uloste polttelee ilkeästi herkistyneitä kohtia.

Ulostamiseen liittyviä ongelmia

Leikkauksen jälkeen vessassa saa rampata tosi tiiviiseen tahtiin. Toipumisen alussa uloste on nestemäistä ja ulostamiskertoja voi olla jopa 10 – 15 kertaa vuorokaudessa. Lisäksi ulosteen pidätyskyky saattaa olla heikentynyt, etenkin öisin. Kuntoutumisen jälkeen ulostumiskerrat vähenevät ja ulosteen koostumus jonkin verran kiinteytyy.

Myös ulosteen karkailuun liittyvät ongelmat yleensä helpottavat, mutta osalle leikatuista yökarkailusta jää pysyvä haitta.

Toipumisen alkuvaiheessa ei välttämättä oikein tiedä milloin on vessahätä ja milloin ei. Voi esiintyä jatkuvaa ulostustarpeen tunnetta, ilman että mitään varsinaisesti tulee ulos. Alkuvaiheessa J-leikatuilla hätä tuntuukin pitkän aikaa juuri paineena vatsassa, "normaali" hädän tunne tulee vasta aika kauan leikkauksen jälkeen.

Saattaa myös olla niin että J-pussi ei ehkä tyhjene kunnolla. Myös tämä aiheuttaa pakotuksen tunnetta ja jatkuvaa ulostustarpeen tunnetta.

Arpikudoksen liikakasvu

Osalle leikatuista peräpään sauma on jäänyt liian tiukaksi tai paksu arpikudos sauman kohdalla estää J-pussin tyhjenemisen. Tätä ongelmaa hoidetaan leikkaussaumaa dilatoimalla (venyttämällä) tai disciisiolla (leikkaamalla). Yleisempi tapa on dilataatio, joka hoidetaan esim. tähystyksen yhteydessä. Operaatio on siinä määrin kivulias, että kannattaa pyytää kunnon kipulääkkeet. Joissain sairaaloissa toimenpide saatetaan tehdä myös nukutuksessa. Ajan mittaan arpikudoksen kasvun pitäisi loppua.

Joillakin paikkakunnilla arpikudoksen liikakasvun johdosta on siirrytty käyttämään ohutta katetria, jolla ulosteen saa tyhjättyä J-pussista.

Joillekin potilaille arpikudoksen liikakasvu puolestaan aiheuttaa sulkijalihasten kiristymistä ja kipeytymistä, joka puolestaan heikentää pidätyskykyä.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Nopeaan toipumiseen suolileikkauksesta ei ole poppakonstia. Vain aika parantaa. Vaikein vaihe kestää muutaman kuukauden, mutta vasta noin 2 vuoden kuluttua voidaan katsoa, että tilanne jää sellaiseksi, kuin se silloin on. Vaaditaan siis kärsivällisyyttä ja aikaa.

Paljonko tulee sairaslomaa?

Sairasloman pituus riippuu potilaan paranemisesta ja potilaan tekemästä työstä. Tyypillisesti Crohn & Colitis keskustelupalstan leikatut ovat saaneet 3 – 4 kuukautta sairaslomaa, jonka jälkeen he ovat pystyneet palaamaan töiden tai opiskeluiden pariin.

Apuvälineet

Kunnan tai kaupungin apuvälinepuolelta on mahdollisuus saada samanlainen vessanpytyn päälle asennettava koroke kyynärtukineen, kuin sairaalassakin on. Tämä helpottaa huomattavasti pöntöllä kykkimistä. Muitakin apuvälineitä on saatavilla, esim. koroketyynyt istuimille - helpottaa istumaan menoa ja ylösnousua, poimintakoura jolla voi noukkia tavaroita lattialta ilman että tarvitsee kipeällä mahalla kyykistellä. Välineet tulevat lainaan ilman maksua. Sairaalan sosiaalivirkailija auttaa asian järjestämisessä.

j-pussi | sanasto | linkit