j-pussi
sanasto
linkit
  ipaa


Minkä vuoksi J-pussi tehdään?

Eri aineistojen mukaan leikkaushoitoon joutuneiden osuus on vaihdellut 30 - 45%:iin niin, että taudin varhainen alkamisikä ja laajuus, sekä pitkä taudin kesto lisäävät leikkaushoitoon joutumisen todennäköisyyttä. Riski että paksusuolentulehdus muodostuu niin pahaksi, että leikkaushoito on aiheellinen, on suurin ensimmäisen vuoden aikana ja lienee luokkaa 5 - 10%.

Leikkaushoitona on koko paksusuolen poisto. Käytännössä leikkausmenetelmiä on kaksi:

  • tavanomainen proktokolektomia
  • säästävä proktokolektomia.

Tavanomaisessa proktokolektomiassa ohutsuolenloppupää nostetaan vatsapeitteiden läpi ja potilaalle jää pysyvä avanne (ileostomia). Säästävässä leikkauksessa ohutsuolen loppuosasta rakennetaan ulostesäiliö, joka yhdistetään peräaukkoon (Ileal pouch anal anastomosis, IPAA).

IPAA on nykyisin tavallisin leikkausmenetelmä, koska sen ansiosta potilaan ruuminkuva säilyy ennallaan. Suurimmalla osalla leikatuista hoitotulos on hyvä, tulehdus paranee, lääkehoitoa ei enää tarvita ja elämänlaatu paranee.

Leikkaustyyppien jakauma HYKS:n II kirurgian klinikalla vuosina 1986 - 1994.

Haavaisen paksusuolentulehduksen leikkaushoidon tarve voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan:

  • hätäleikkaus
  • valikoiva leikkaus.

Hätäleikkaus

Yleisimmät syyt jolloin päädytään hätäleikkaukseen ovat:

  • vaikea taudinkuva
  • toksinen megakoolon
  • massiivi verenvuoto.

Hätäleikkauksessa ensisijainen tavoite on sairaan suolen poistaminen ja potilaan pelastaminen. Myöhemmin kun potilaan tilanne paranee, voidaan miettiä mahdollisuutta kehon sisäisen ohutsuolisäiliön (IPAA) rakentamiseen.

Vaikea taudinkuva

Haavaisen paksusuolentulehduksen vaikeusaste voidaan jakaa kolmeen ryhmään: lievä, keskivaikea tai vaikea. Kun vaikeaan koliittiin lisäksi liittyy myrkytykseen viittaavia yleisoireita, puhutaan fulminantista koliitista.

Suurimmalla osalla haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista taudinkuva on lievä tai keskivaikea ja lääkehoidon avulla hallittavissa. Kuitenkin noin. 10%:lla potilaista tauti kehittyy hallitsemattomaan tilaan.

Vaikean koliitin oireisiin kuuluu tiheää veriripulointia (>10 kertaa vuorokaudessa), voimakasta vatsakipua, elimistön kuivumista ja anemiaa. Fulminanttina tulehdusta pidetään, mikäli potilaalla on edellisten oireiden lisäksi myös yleisoireita, kuumetta, takykardiaa (sydämen tiheälyöntisyyttä), ja muita myrkytyksellisiä oireita, kuten sekavuutta ja korkeat tulehdusarvot (CRP ja lasko).

Varsinkin fulminantti koliitti on hengenvaarallinen tila, joka edellyttää nopeaa ja aggressiivista hoitoa. Nämä potilaat tarvitsevat hoitoa sellaisessa sairaalassa, jossa on sekä sisätautialan että kirurgisen gastroenterologian kokemusta ja mahdollisuus päivystysluontoiseen kolektomiaan.

Fulminantin ja vaikean koliitin hoidoksi suositellaan nykyisin ns. Oxfordin mallin mukaista hoitoa, joka tarkoittaa parenteraalista ravitsemusta sekä potilaan pitämistä leikkausvalmiudessa, jolloin vain pieni nestemäärä sallitaan nautittavaksi suun kautta steroidilääkkeiden ohella. Antibioottihoitoa ei suositella, ellei potilaalla ole myrkytyksellisiä oireita.

Vielä 1970-luvulla kuolleisuus oli tähän tilaan joutuneiden potilaiden keskuudessa 25%, mutta edellä kuvatulla, Trueloven ja Wittsin kehittämää Oxfordin -mallin mukaista menetelmää soveltavalla, hoidolla on kuolemantapaukset saatu ehkäistyä.

Jos potilaan tila ei tehostetusta hoidosta huolimatta osoita kohentumisen merkkejä 2-3 vrk kuluessa niin, että päästäisiin normaaliin ravitsemukseen, tai tilanne pahenee, on kiireinen leikkaus aiheellinen. Ja vaikka hoitovaste saataisiin, ei pitkän aikavälin ennuste ole kovin hyvä: mahdollisesti jopa 85% potilaista joilla tauti etenee vaikean tai fulminantin tasolle, leikataan vuoden sisällä.

Mikäli on todisteita vatsakalvon tulehduksesta, verenkierron epävakaudesta tai suolenpuhkeamisesta, potilas on syytä leikata välittömästi.

Toksinen megakoolon

Yleensä vaikean tai fulminantin koliitin yhteydessä esiintyvä paksusuolen toksinen laajentuma, johon liittyy yleisoireita kuten kuumeilua. Laajentuminen saattaa kattaa koko paksusuolen tai rajatun osan siitä, yleensä poikittainen paksusuoli (colon transversum) tai paksusuolen vasen puolisko. Diagnoosi perustuu röntgenkuvauksella tehtyihin havaintoihin ja potilaan oireisiin. Röntgenkuvaan perustuvassa diagnoosissa rajana pidetään sitä, että paksusuolen halkaisija on suurempi kuin 5.5 cm.

Toksisen megakoolonin hoito muistuttaa fulminantin koliitin hoitoa. Suoli rauhoitetaan ja siirrytään suonensisäiseen ravitsemukseen ja -lääkitykseen. Tarvittaessa käytetään nenämaha -letkua paineen poistoon. Mikäli potilaan röntgenillä, tai oireilla, havaittava tilanne huononee, tai potilaan tilassa ei tapahdu edistystä 36 tunnin kuluessa, on syytä suorittaa hätäleikkaus. Leikkauksen lykkääminen kasvattaa puhkeamisen vaaraa.

Toksisen megakoolonin ja suolen puhkeamisen (perforaatio) esiintyminen on muuttunut harvinaiseksi kehittyneen lääkehoidon ja suuntauksen pyrkiä ennaltaehkäisevään kirurgiseen hoitoon ansiosta.

Valikoiva leikkaushoito

Haavaisen paksusuolentulehduksen pitkäkestoisesta luonteesta johtuen, kysymys leikkaushoidon aiheellisuudesta saattaa nousta esiin taudin keston- ja vakavuuden kannalta hyvinkin erilaisissa vaiheissa. Yleisimmin valikoivaan leikkaukseen johtavat syyt liittyvät pitkään jatkuneeseen tautiin, lääkitykseen liittyviin ongelmiin ja paksusuolen limakalvolle ilmaantuneisiin kasvainmuutoksiin. Leikkaukseen saatetaan päätyä myös liitännäissairauksien tai haavaisen koliitin, lähinnä kortisonilääkityksen, lapsille mahdollisesti aiheuttamien kasvuhäiriöiden takia.

25 vuoden ajanjaksolla kumulatiivinen riski joutua "vapaaehtoiseen" leikkaukseen no 30%:n luokkaa.

Haavaisen koliitin leikkausaiheet HYKS:n II klinikalla vuosina 1976-1985 ja 1986-1994.

Lääkehoitoon ja taudin krooniseen luonteeseen liittyvät ongelmat

Aktiivivaiheen lääkehoitoon yhdistettävät ongelmat liittyvät yleensä siihen, että oireita ei saada lääkityksestä huolimatta pidettyä kurissa, tai lääkityksen tasoa ei saada tiputettua (kortisoniriippuvuus). Potilas invalidisoituu ja joutuu toistuvasti turvautumaan sairaalahoitoon, eikä pärjää normaalissa elämässä.

Yleensä akuutin koliitin hoito käsittää 3 - 5 päivän laskimon kautta annettavan kortisonilääkityksen. Jos tämä ei auta, lisätään hoitoon siklosporiini noin 1 viikon ajaksi. Kontrolloiduissa tutkimuksissa on todettu, että 60 - 80 %:lla vaikeaa haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista potilaista akuutti vaihe hoituu siklosporiinilla ja kolektomialta vältytään, joskin myöhemmät relapsit ovat tavallisia ja leikkaushoito saattaa olla välttämätön. Eräässä kattavassa ja pitkäkestoisessa tutkimuksessa havaittiin, että lähes puolelle potilaista jotka eivät reagoineet I.V. hoitoon, jouduttiin vuoden sisällä suorittamaan kolektomia.

Lääkehoidon kehittyessä taudin kroonisesta luonteesta johtuvien ongelmien osuus leikkausaiheena on suhteellisesti kasvanut. Pitkään kestäneessä taudissa keskeiseksi leikkausaiheeksi on muodostunut kortisonihoidon pitkittymiseen liittyvien sivuvaikutusten kehittyminen (ulkonäön muutos, diabetes, verenpainetauti, osteoporoosi, kaihi jne.) Leikkaushoitoa olisi harkittava vakavasti, jos kortisonihoito pitkittyy yli puolen vuoden tai potilas tarvitsee enemmän kuin 2 kortisonikuuria vuosittain. Yleensä muilla immunosuppressiivisilla lääkkeillä ei saada tällöin sen parempaa tulosta ja niihin siirtyminen voi johtaa lisääntyneeseen hätäleikkausten tarpeeseen ja siksi huonompiin leikkaustuloksiin.

Dysplasia

Haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy kasvanut syövän riski. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat potilaat sairastuvat kolonrektaalisyöpään noin 10-20 vuotta aikaisemmin kuin muu väestö. Riski on selvimmin kohonnut jos koko paksusuoli on tulehtunut. Tällöin syöpäriski alkaa kasvaa suunnilleen 8 vuotta taudin puhkeamisen jälkeen, kasvun ollessa 1-2 %:n luokkaa vuosittain. Jos tauti esiintyy vain vasemman puoleisessa osassa paksusuolta, riski alkaa kohota vasta parinkymmenen vuoden kuluttua taudin alkamisesta. Taudin rajoittuessa peräsuolen alueelle riski ei ole samanikäiseen väestöön verrattuna kohonnut.

Erikseen on vielä syytä mainita, että ne potilaat jotka sairastavat sklerosoivaa kolangiittia tai joilla suvussa esiintyy suolistosyöpää ovat muita suuremmassa riskissä sairastua syöpään.

Syövän syntyä voidaan ennakoida, koska jo vuosia ennen syövän ilmaantumista, tähystyksen yhteydessä otettavista kudosnäytteistä voidaan nähdä syövälle tyypillisiä solumuutoksia (dysplasiaa). Tästä syystä suositellaan, että säännöllinen kolonoskopia seuranta aloitetaan koko suolen taudissa kahdeksan vuoden kuluttua sairauden alkamisesta ja vasemmanpuolen koliitissa 15 vuoden kuluttua. Aloittamisen jälkeen seuranta toistetaan 1 - 3 vuoden välein.

Tähystyksen yhteydessä suolen limakalvolta otetaan satunnaisesti alueittain näytteitä , sekä erikseen kohdista jotka poikkeavat muusta limakalvosta. Asiaan perehtynyt patologi arvioi, onko näytteissä dysplasiaa ja luokittaa dysplasian epävarmaksi (indefinite dysplasia), lieväksi (low grade dysplasia) tai vaikeaksi (hig grade dysplasia). Mikäli potilaalla todetaan toisen patologin varmistama lievä dysplasia, kolonoskopia toistetaan 6-12 kk:n kuluttua. Kolektomiaa on syytä harkita jos dysplasia on vaikea, todetaan toistuvasti lievä dysplasia tai dysplasiaa havaitaan vamman tai muutoksen yhteydessä(DALM, dysplasia associated lesion or mass). Lievän dysplasian yhteydessä syöpäriski on n. 20% ja vaikean n 40%.

Dysplasia ei sikäli ole täysin luotettava keino syövän ennustamisessa, että 20%:lla niistä haavaista paksusuolentulehdusta sairastaneista, joilta paksusuoli on jouduttu poistamaan syövän takia, kudosnäytteistä ei kuitenkaan löytynyt dysplasiaa.

Lisäksi, mitä tahansa paksusuolen ahtaumaa, joka on riittävän suuri aiheuttamaan ahtautumisoireita, tapahtuivatpa nämä sitten vaikkapa vain tähystyksen yhteydessä, on syytä epäillä mahdolliseksi pahanlaatuisen kasvaimen alkuaiheeksi.

Suurimmalle osalle syöpämuutosten takia leikattavista potilaista, pois lukien ne joilla tautimuutoksia esiintyy peräsuolen loppuosassa ja ne joilla on etäpesäkkeitä lähettävä tauti, voidaan suoritta säästävä proktokolektomia (IPAA). Tosin peräsuolen syövän ollessa kysymyksessä, on olemassa huolenaihe sädehoidon ohutsuolisäiliön toiminnalle mahdollisesti aiheuttamista vaikutuksista.

j-pussi | sanasto | linkit